Saturday, 3 December 2016

3D Printed Car

The latest technology inventions in 3d printing are rapidly changing how things are being made.
It's an emerging technology that is an alternative to the traditional tooling and machining processes used in manufacturing.
At the International Manufacturing Technology Show in Chicago, a little known Arizona-based car maker created a media sensation by manufacturing a car at the show.
It was a full scale, fully functional car that was 3d printed in 44 hours and assembled in 2 days. The video below shows the car being made.


The car is called a "Strati", Italian for layers, so named by it's automotive designer Michele Ano√® because the entire structure of the car is made from layers of acrylonitrile butadiene styrene (A.B.S.) with reinforced carbon fiber into a single unit.
The average car has more than 20,000 parts but this latest technology reduces the number of parts to 40 including all the mechanical components.
“The goal here is to get the number of parts down, and to drop the tooling costs to almost zero.” said John B. Rogers Jr., chief executive of Local Motors, a Princeton and Harvard-educated U.S. Marine.
“Cars are ridiculously complex,“ he added, referring to the thousands of bits and pieces that are sourced, assembled and connected to make a vehicle.
"It's potentially a huge deal," said Jay Baron, president of the Center for Automotive Research, noting that the material science and technology used by Local Motors is derived from their partnership with the U.S. Department of Energy’s Manufacturing Demonstration Facility at the Oak Ridge National Laboratory in Oak Ridge,Tennessee.
This technology can use a variety of metal, plastic or composite materials to manufacture anything in intricate detail.
People tend to want what they want, when they want it, where they want it, and how they want it, which makes this technology disruptive in the same way digital technologies used by companies like Amazon and Apple disrupted newspaper, book and music publishers.
Imagine if you could customize and personalize your new car online and pick it up or have it delivered to you the next day at a fraction of the cost of buying one from a dealership?
What if you could make a fender for a Porsche, or a tail light for a Honda, for a fraction of the cost of buying from a parts supplier? How revolutionary would that be for the automotive industry?
It's already happening.
Jay Leno, the former Tonight Show Host and avid car enthusiast is famous for his collection of vintage automobiles.
One of the challenges with collecting antique cars is replacing parts. You can't buy them because they're obsolete and having a machinist tool the part doesn't always work and often requires costly modifications until the part fits.
So Leno uses 3d printing technology to make parts for his cars. "These incredible devices allow you to make the form you need to create almost any part", says Leno.
John B. Rogers Jr. believes that in the near future a car will be made in just 60 minutes.
The company is already organizing a worldwide network of "Microfactories" where you can order and pickup your personalized, customized car.

Thursday, 27 October 2016

TCS IT Wiz 2016 Bhubaneswar Prelims

Hi friends , here we are presenting the TCS IT Wiz 2016 Bhubaneswar prelims . We have our sincere thanks and wishes to Sampriti Panda, winner of TCS IT Wiz 2016 Bhubaneswar Edition

1.Which is the second city that is going to get free-wifi in it’s railway station after Mumbai?
Ans:Bhubaneswar
2.Which app was founded by Sean Rad in 2012, whose basic concept was swipe right for liking something, and swiping left to skip.
Ans:Tinder
3.Previously known as Leshi Internet Information & Technology, it is engaged in myriad of businesses, spanning from Internet TV, video production and distribution, smart gadgets and large-screen applications to e-commerce, eco-agriculture and Internet-linked electric cars,
Ans:LeEco
4.Identify the company 

Ans:Lyft
5.The first-generation Zune device was created by X in close cooperation with Toshiba, which took the design of the Gigabeat S and redeveloped it under the name Toshiba 1089 as registered with the Federal Communications Commission (FCC) starting in 2006.What is X ?
Ans:Microsoft
6.X was a semiconductor technology corporation based in Markham, Ontario, Canada, that specialized in the development of graphics processing units and chipsets. Founded in 1985 as Array Technology Inc., the company listed publicly in 1993. Advanced Micro Devices (AMD) acquired X in 2006.Identify X
Ans:ATI
7.Buddy is a mobile wallet launched by which bank?
Ans:State Bank of India
8.A word that is referred to services offered by Dropbox, Evernote, etc. where they give it to you free for a while and then charge a premium
Ans:Freemium
9.Launched on October 1, 2003, its boards were originally used for posting pictures and discussing manga and anime, as the site was modeled on Japanese imageboards.
Ans:4chan
10.What project from Nintendo was codenamed Revolution ?
Ans:Nintendo Wii
11.The Murty Classical Library of India, which publishes classics of Indian literature, was established through a $5.2 million gift from X?
Ans:Rohan Murty(Son of Narayana Murthy)
12.Unified Payments Interface is an architecture and a set of standard APIs to facilitate the next generation online immediate payments. It has been created by which corporation?
Ans:National Payments Corporation of India (NPCI)
13.Identify this project/browser by Microsoft ?

Ans:Spartan
14.Which game ?
Ans:Donkey Kong
15.Which antivirus company has launched a browser called SafeZone?
Options:- Kaspersky, Avast, Mcafee
Ans:Avast
16.Which key does this ISO symbol refer to?
Ans:Escape Key
17.It is a multinational networking and telecommunications equipment and services company headquartered in Stockholm, Sweden. It’s logo consists of Three Horizontal Lines.Which company ?
Ans:Ericsson
18.What computer is related to this ?
Ans:Macintosh
19. <playstation controller case picture, “If this was jewelery, this is how you would protect it”>[the image was not available]
Ans:Playstation Controller
20.He has partnered up with a Dutch company, Spil games, to enter the mobile game scene. He is considered the father of modern video games
Ans:Nolan Bushnell

Tuesday, 25 October 2016

TCS IT Wiz 2016 Ahmedabad Prelims

Hi friends , here we are presenting the TCS IT Wiz 2016 Ahmedabad prelims . We have our sincere thanks and wishes to Maharsh Shah, runner-up of TCS IT Wiz 2016 Ahmedabad Edition


1.Which wallet service based on Ahmedabad started by Pramod Saxena is the first non-bank wallet approved by RBI ?
Ans:Oxigen Wallet
2.T9 is a typing technique used in old phones.What is the full form of T9 ?
Ans:Text on 9 Keys
3.He is the father of http , identify him
Ans:Ted Nelson
4.X is a South Korean memory semiconductor supplier of dynamic random access memory (DRAM) chips and flash memory chips.it was founded as Hyundai Electronic Industrial Co., Ltd. in 1983 and known as Hyundai Electronics.What is X ?
Ans:SK Hynix
5.This online store was started as 'Fabmall' by V S Sudhakar. Shahrukh Khan is an endorser.Which store ?
Ans:Bigbasket.com
6.Identify the logo
Ans:Tesla Motors
7.Who made the Amoeba OS [Hint: He is also the creator of Minix]
Ans:Andrew S Tannenbaum
8.This logo is also called the cute logo.It is designed after Homer Simpson and it is also created after the creator and a programming language. Which logo ?
Ans:Tux
9.Which company acquired Jaybird, an Utah based earphones manufacturer ?
Ans:Logitech
10.This is a file extension mainly used in web browsers.It was created by Compuserve in 1983.Which format ?
Ans:GIF Format
11.Which company introduced the 'Pinch to Zoom' feature to smartphones ?
Ans:Apple
12.X is a company which started by Nolan Bushnell and was named after a game called 'Go'.What is X ?
Ans:Atari
13.Which company's name means 'Three Oceans'. Because they want to spread their products across Pacific, Atlantic and Indian ocean?
Ans:Sanyo
14.Identify the company

Ans:Myspace
15.This Google doodle signifies what ?
Ans:This is the Google Doodle in Morse code
16.Who informally launched an initiative called 'Music Foundry' which allows users to upload their own music ?
Ans:Youtube
17.Which term was coined by Ben Hammersly which is a a portmanteau of "iPod" (a brand of media player) and "broadcast."
Ans:Podcast
18.Visicalc is the first form of this software, it was a killer app for the Apple computers.What software was this ?
Ans:Spreadsheet
19.The following is an image of debit card used to handle bitcoins.What are they called ?

Ans:Cryptocurrency
20.Identify him
Ans:Mike Lazaridis (Founder of RIM)

TCS IT Wiz 2016 Kolkata Prelims


Hi friends , here we are presenting the TCS IT Wiz 2016 Kolkata prelims . We have our sincere thanks and wishes to Praneet Shekhar, winner of TCS IT Wiz 2016 Kolkata Edition

1.Identify the logo
Ans:Buyhatke
2.Which company used to have its headquarters at ‘100 Disk Drive’?
Ans:Seagate
3.Give his name/company he heads
Ans:Abidali Neemuchwala(CEO of Wipro)
4.He was attacked by penguins in his childhood and was always haunted by them. He said that he suffered from ‘Penguinitis’. Who?
Ans:Linus Torvalds
5.Which basketballer who spent almost 20 years at the LA Lakers was one of the key advisors and testers for the creation of the Apple Watch,especially the fitness aspects of it?
Ans:Kobe Bryant
6.Identify

Ans:Bethesda
7.Who authored this book ?
Ans:Steve Case
8.A ____ is a vehicle that physically carries a computer with storage between remote locations to effectively create a data communication link. It is a special case of a sneakernet, where the data is automatically loaded and unloaded when it arrives at its terminal locations.
Ans:Data Mule
9.Which company came up with an April Fool’s Prank announcing that it had created an actual “Ghostbusters Proton Pack”?
Ans:Sony
10.Which company designed a projector with a specially dedicated ‘Football mode’?
Ans:BenQ
11.Which early Intel innovator later went on to become a part of AMD as a part of an acquistion deal of startup NexGen which was working on a Pentium competitor?
Ans:Vinod Dham
12.Which company resulted out of a communication problem between a couple at the Stanford University due to some protocol issue?
Ans:Cisco
13.Florian Caps tried to revive which great early technology for something ‘Instant’?
Ans:Polaroid
14.They are Vivek Prabhakar and Shubhra Chadda.Which company did they start for selling souvenirs to foreign visitors in India?
Ans:Chumbak.com
15.Identify him [hint:He is the creator of RSS feeds]
Ans:Ramanathan V Guha
16.What is intended to celebrate holidays, events, achievements and people and was designed to notify users of the absence of the creators in case the servers crashed?
Ans:Google Doodles
17.Whose tweet ?
Ans:Jack Dorsey
18._____ is a concept in software engineering and computer science where computing is made to appear anytime and everywhere. In contrast to desktop computing, It can occur using any device, in any location, and in any format.
Ans:Ubiquitous Computing
19.Logo of which reverse image search engine?
Ans:TinEye
20.Which company has an in-house software called Marionette which refers to puppets controlled by strings?
Ans:Pixar

Monday, 10 September 2012

TCS IT Wiz Bhubaneshwar Prelims 2012

1.1 Byte = how many bits ?
Ans:8 bits

2.What in this world uses MPEG-2 and MPEG-4 digital compression technology and is transmitted using INSAT 4A at 83 degrees E ?
Ans:TATA Sky

3.What is the fullform of COBOL ?
Ans:COmmon Business Oriented Language

4.Grace Murray Hooper wrote the first_____ in 1952? (opt:Bug,Compiler,BIOS)
Ans:Compiler

5.What is Google's headquarters nicknamed ?
Ans:GooglePlex

6.For which device did Apple make it's Newton OS for?
Ans:Newton PDA

7.Identify him

Ans:Vinod Dham

8.Connect SPSS , LEXMARK , Pwc and the sale of Thinkpad in 2005.
Ans:IBM

9.What was created by Eduaro Saverin ,Chris Huges , Dustin Muzkovitz and other guy?
Ans:Facebook

10.Identify




Ans:Blogger

11.X was officially launched on MTV on May 12, 2005.The detailed launch and game information divulged later that month at the Electronic Entertainment Expo.What is X ?
Ans:Xbox 360

12.Which former Google executive was hired by Yahoo to take up their Chief Executive Officer Post?
Ans:Marissa Mayer

13.Identify this game



Ans:Cut The Rope

14.Which brand in this world created the Whispernet for its trademark device?
Ans:Amazon

15.Chrome :: Google :::::  Firefox  :: _________ ?
Ans:Mozilla

16.Identify the company

Ans:SONY(Vaio TV Ad)

17.Which company acquired Conner Peripherals,Maxtor and EVault?
Ans:Seagate

18.Identify this entity.


 Ans:JustDial

19.Who has developed AISHA a competitor for SIRI in the market?
Ans:Micromax

20.Which company makes these(names were erased)

Ans:HTC

Monday, 3 September 2012

TCS IT Wiz Nagpur Prelims 2012

1.Bob Miner and Ed Oats are the co-founders of which company?
Ans:Oracle

2.XPS,Vostro and Latitude are laptops from which company?
Ans:Dell

3.Who is the current IT minister of India?
Ans:Kapil Sibal

4.Identify.

 

Ans:Mark Zuckerberg

5.Who owns sites such as Youtube , Blogger and Orkut ?
Ans:Google


6.With which company would you associate John T Chambers?
Ans:Cisco


7.What term did Don Hoefler coin in 1971, in the weekly newspaper “Electronic News” describing the area around Sunnyvale and San Jose around California?
Ans:Silicon Valley

8.Identify.


 
Ans:Mozilla Firefox

9.What is the full form of YAHOO ?
Ans:Yet Another Hierarchical Officious Oracle

10.Xolo is a brand from which IT major?
Ans:Intel and Lava Mobiles

11."Keep it simple" is the tagline of ?
Ans:Docomo

12.Which company had a spin off called Agilent Technologies in 1999, merged with Compaq in 2002 and acquired EDS in 2008?
Ans:hp(Hewlett Packard)

13.AIBO the Artificial Intelligence Robot, was the one of several types of robotic pets designed and manufactured by which company?
Ans:Sony

14.Clawhammer, Newcastle, Palomino, Thunderbird are all codenames for which processor from AMD?
Ans:Athlon

15.The Wii is a video game console released by which company on November 19, 2006?
Ans:Nintendo


16.ENIAC was the first general purpose computer. Expand it.
Ans:Electrical Numerical Integrator and Calculator

17.Expand CSV in .CSV files.
Ans:Comma separated values

18.Which company started in Chicago as Galvin Manufacturing Corporation in 1928 with its first product being a battery eliminator?
Ans:Motorola
19.In 1956, IBM researcher Robert H. Dennard invented DRAM cells. Expand DRAM
Ans:Dynamic Random Access Memory

20.Identify.


 

Ans:S. Ramodarai

Wednesday, 29 August 2012

TCS IT Wiz 2012 Pune Prelims

1.Developed in the 1970s by  Cleve Moler at Math Works.Is a revolution in the education industry.ID.
Ans: MATLAB

2.What is the full form of IBIBO?
Ans:I Build I BOnd

3.Compatibility and Quality was it's motto and it derived it's name from it,what ?
Ans:ComPaq

4.Connect.



 
Ans:Microsoft


5.Matthew Charles "Matt" Mullenweg created a website that helps others create other blogs.What did he create?

Ans:Wordpress

6.Started as a card making company in 1889. ID.
Ans:Nintendo

7.Who is the CEO Of IBM? 
Ans:Virgina Rommety


8.ID the company from the HQ .

 

Ans:AMAZON

9.Who's the father of the Pentium Chip ?
Ans:Vinod Dham

10.Expand .XIF.

Ans:Xerox Image Format

11.What did this person create ?   


Ans:TCP/IP

12.From Latin , from Ancient Greek word meaning  "likeness, image, portrait". Eastern Orthodox Church sense is attested from 1833. Computing sense first recorded in 1982.Now a common part of the computer lingo.ID the term.


Ans:ICON

13.With which Indian mobile maker did Intel make Xolo ?
Ans:Lava

14.What did they create ? 


 
Ans:PHP(hypertext Preprocessor)

15.A Xis a type of digital media consisting of an episodic series of audio, video, PDF, or ePub files subscribed to and downloaded through web syndication or streamed online to a computer or mobile device. ID X.

Ans:PodCast

16.  ID the authors(points were given even if one author's name was written).


 

Ans:Andrew S Tanenbaum

 17.Discontiuned on December 15,2011 to make way for Google Plus.Id the service.
Ans: Buzz

18.Had to leave yahoo as it was found that he did not really have a degree and his degree was fake.ID the person.

Ans:Scott Thompson

19.Bob Young and Marc Ewing started what in 1993 which has made significant contributions in the world of Linux? 
Ans:Red Hat

20.ID .


 
Ans:Macintosh